Balanceren

Wanneer moeten mijn wielen worden gebalanceerd?

Trilt uw stuur en/of dashboard tijdens het rijden op hoge snelheid (100 tot 140 km/u)? Beweegt uw stuur heen en weer bij een lage snelheid (40 tot 70 km/u)? Bij de minste trillingen van het stuur en de auto is het aan te raden om de balans van de wielen te laten controleren.


Balanceren

Wat is balanceren?

Balanceren zorgt ervoor dat de wielen over de gehele omtrek even zwaar zijn, zodat de auto niet (meer) gaat trillen bij hogere snelheden.

Bij de aanschaf van nieuwe autobanden, wanneer de banden gedemonteerd en gemonteerd moeten worden, of na de reparatie van een autoband moet een wiel gebalanceerd worden.

 

Goed gebalanceerde autobanden bevorderen het rijcomfort

Bij een goed gebalanceerd wiel is het wegcontact beter. En niet alleen het rijcomfort wordt beter, maar de levensduur van de banden worden ook langer. Niet goed gebalanceerde wielen veroorzaken trillingen en vroegtijdige, ongelijkmatige slijtage van de banden, maar ook onnodige slijtage aan de wielophanging van de auto.

 

Werkwijze en apparatuur

Allereerst wordt het wiel op de balanceermachine gemonteerd en wordt een meting gedaan hoeveel onbalans er aanwezig is en gekeken naar de 'rondheid' van de band-wielcombinatie. Is dit in orde dan worden, bij geconstateerde onbalans, de oude wielgewichten verwijderd en nieuwe geplaats. De band-wielcombinatie is nu weer in balans en trillingsvrij.

Wij werken met de modernste elektronische balanceerapparatuur van het topmerk Corghi. Deze apparatuur is voorzien van allerlei geavanceerde programma's. Zo kan de hoogteslag in een band-wielcombinatie vastgesteld worden en zonodig gecorrigeerd. Door middel van een laserline wordt de exacte plaats voor de wielgewichten aangegeven. Ook is er de mogelijkheid om bij lichtmetalen wielen de wielgewichten te verdelen achter de spaken, zodat die van buitenaf niet zichtbaar zijn.

 

Kosten

De kosten voor balanceren zijn 10 tot 15 €uro per wiel.