Uitlijnen

Eenzijdige slijtage van banden
Bij eenzijdige slijtage is de profieldiepte aan de ene zijde van de band groter dan aan de andere zijde. Eenzijdige slijtage komt voornamelijk door wrijving op de weg, wat wordt veroorzaakt door foute uitlijning van het onderstel van de auto. De banden staan onder een verkeerde hoek op het wegdek, hetgeen wrijving opolevert,  waardoor aan één zijde van de band meer slijtage voorkomt. Daarnaast kan eenzijdige slijtage veroorzaakt worden door overmatig gebruik van de stuurbekrachtiging of een fout in het uitspoor in de bochten. Een ander gevolg van een verkeerde uitlijning is verhoging van het brandstofgebruik doordat er meer wrijving met het wegdek optreedt.

Eenzijdige slijtage kan verholpen worden door het meten en corrigeren van de uitlijning van de auto.

 

Uitlijnen

Wat is uitlijnen?

Uitlijnen van een auto heeft alles te maken met de afstelling van het onderstel van een auto. Met speciale apparatuur wordt er gekeken naar de stand van de wielen en indien nodig wordt deze bijgesteld. Door middel van uitlijnen worden de afwijkingen in de wielstanden opgeheven.

 

Moet ik mijn auto laten uitlijnen?

De meest voorkomende verschijnselen die erop wijzen dat een auto moet worden uitgelijnd zijn:

- buitensporige of onregelmatige bandenslijtage;
- de auto trekt naar links of naar rechts;
- het stuur staat niet recht bij het rechtuit rijden;
- het stuur draait na een bocht niet terug.


Een afwijking van een paar milimeter zorgt al voor minder verkeersveiligheid door afwijkend stuurgedrag. Er wordt aangeraden om minimaal eenmaal per jaar of na elke 20.000 gereden kilometers de uitlijning te controleren. Daarnaast wordt er aangeraden om na het raken van een stoeprand, het rijden door een diepe kuil of na herstel van schade door een aanrijding de uitlijning van de auto te laten controleren op de juiste afstelling.

 

Werkwijze en apparatuur

Wij werken met de modernste elektronische apparatuur om uw auto weer optimaal af te stellen. Een uitlijnbeurt duurt, afhankelijk van de afstelmogelijkheden van de betreffende auto, gemiddeld 45 tot 60 minuten. Van iedere uitlijnbeurt of controle ontvangt u een uitgebreid rapport waarop u kunt zien hoe de afstelling van uw auto is of geworden is na correctie.

Tot onze klantenkring behoren ook diverse autoschadeherstel- en garagebedrijven in de regio, die de auto's van hun cliënten indien nodig bij ons laten uitlijnen.