Schokdempers

Schokdempers (vaak schokbrekers genoemd)  en veren leveren een hele belangrijke bijdrage aan het weggedrag van een auto. Daarnaast zijn er natuurlijk een heleboel andere factoren ook van belang (carrosseriestijfheid, stabilisatorstang, gewicht, zwaartepunt, breedte, etc. etc.), maar veren en schokdempers kunnen de wegligging 'maken of breken'.

 

De veren bepalen hoe ver en hoe makkelijk de auto kan in- en uitveren bij kuilen, hobbels en bochten.


De schokdempers zijn ervoor om het in- en uitveren te dempen.

 

Een groot misverstand is dat schokdempers een auto omhoog houden, dit doen echter de veren. Indien een auto aan de achterkant te laag staat is dit een veerprobleem. Het is dan vaak mogelijk stuggere veren of hulpveren te laten monteren.

Een schokdemper, het woord zegt het al, dempt alleen de schok af. Als schokdempers versleten zijn kunnen de banden het wegkontakt verliezen doordat de wielen niet meer afgedempt worden maar gaan 'stuiteren'.


Verkeersveiligheid hangt nauw samen met de technische staat van de auto en is niet alleen afhankelijk van de ervaring en het gedrag van automobilisten. Uit de praktijk blijkt dat 1 op de 4 auto’s met één of meerdere versleten schokdempers rondrijdt. Met als gevolg ‘deinende’ auto’s die meer handelingen van de automobilist vergen en zorgen voor onnodige verblinding van tegenliggers. Er bestaat een duidelijke samenhang met het effect van de autoverlichting. Het één gaat niet zonder het ander Automobilisten staan er niet bij stil dat een schokdemper per kilometer tussen de 5.000 en 7.000 op en neer gaande bewegingen maakt. Omdat een schokdemper een mechanisch apparaat is, treedt er daardoor slijtage op. Dat sluipt er heel langzaam in en dus merkt de bestuurder dat niet. Als tegenligger merk je het echter al te goed: je wordt verblind. Mankeert er dan ook nog wat aan je verlichting, zeker de koplampen, dan is er sprake van veel onnodige hinder en mogelijk verkeersgevaarlijke situaties. Uit onderzoek van Goed Licht Beter Zicht blijkt dat 1 op de 6 auto’s defecte of verkeerd afgestelde lampen heeft. Voeg dat bij ons cijfer van het aantal auto’s met gedeeltelijk of geheel versleten schokdempers en het is duidelijk dat er een grote winst voor de verkeersveiligheid is te behalen. Bovendien, wie met kwalitatief goede schokdempers rijdt, heeft ook een kortere remweg, vermindert bandenslijtage en verbetert de grip van zijn banden bij aquaplaning. Goede schokdempers kunnen dus van levensbelang zijn, zeker bij onverwachte omstandigheden zoals: een noodstop of bij extreme weersomstandigheden. Broekhuizen Banden Techniek monteert schokdempers van de topmerken Bilstein en Monroe, als goedkopere lijn wordt het merk Coldax gevoerd.