Sport uitlaten

Als je het vermogen van je auto wilt voelen én horen moet je absoluut een sportuitlaat installeren. Kost amper meer dan een gewone uitlaat (afhankelijk van de auto) en het geeft je auto een totaal andere aanblik.

De werking van een sport uitlaat is hetzelfde als van een gewone uitlaat. Een normale uitlaat is echter zo gebouwd dat de uitlaatgassen met zoveel mogelijk weerstand hun weg naar buiten vinden, wardoor je zo min mogelijk geluidsoverlast hebt. Sportuitlaten maken gebruik van ruimere componenten die de weerstand verlagen en de gassen meer vrij spel geven. Omdat de motor minder tegendruk krijgt, levert een sportuitlaat ook nog eens meer vermogen op, meer pk's dus.

Voordelen

Als je ervan houdt, biedt een sportuitlaat dus alleen maar voordelen. Maar let wel op dat je niet zomaar de eerste de beste pijp onder je auto plaatst.Gebruik alleen originele uitlaten en let goed op de bevestiging Te grote spanningen op één punt kunnen tot metaalmoeheid leiden waaruit breuken of scheuren ontstaan. Bovendien zijn originele uitlaten optimaal beschermd tegen temperatuurverschillen, condens, regen, sneeuw en pekel. Verder zijn niet alle uitlaten zomaar toegestaan in Nederland.

De gerenomeerde merken sportdempers / systemen zoals Sebring, Remus, Simons, Fox (RVS) en Eisenmann (RVS) voldoen aan de Europese E keur normen.

 

Mogelijkheden

Afhankelijk of het gaat om vermogenstoename, sportief geluid of alleen om een sportieve look, zijn er de volgende mogelijkheden:

Compleet systeem

Voor vermogenstoename is een compleet systeem vanaf de motor de beste oplossing. Hierbij wordt ook het uitlaat spruitstuk vervangen. In de meeste gevallen wordt de originele katalysator weer opnieuw gemonteerd.

Half systeem

Hierbij wordt het gedeelte vanaf de katalysator vervanngen door een sportsysteem. De vermogenstoename is hierbij gering, het geluid wordt wel een stuk sportiever. Vaak is het hierbij ook mogelijk een tussendemper te vervangen door een tussenpijp, wat extra geluid en vermogen oplevert.

Einddemper

Een einddemper vervangen levert weinig meer op dan alleen een mooier geluid en een optisch mooiere achterzijde. De vermogenstoename is vaak niet merkbaar.

Sierstukken

Puur voor de optiek zijn vervangende eind sierstukken leverbaar. Deze zijn er in verschillende diktes en uitvoeringen in schroef- of lasbevestiging.