Uitlaten

Het uitlaatsysteem onder een auto heeft een aantal belangrijke functies. De uitlaat voorkomt geluidshinder, verbetert de prestaties van de motor en vermindert de milieubelasting. Korte ritten zorgen voor een snelle slijtage aan de uitlaat. Dit doordat gassen condenseren waardoor de uitlaat wordt vervuild met water dat de binnenkant van de uitlaat aantast. Bovendien ondergaat de uitlaat hevige temperatuurschommelingen (inkrimpen/uitzetten), door het veelvuldig starten van de motor.


Ophanging en bevestiging

De uitlaat loopt vanaf de motor onder de bodem van de auto door tot net onder de achterbumper. Dit is de enige plaats waar de uitlaat zichtbaar is. Het systeem is flexibel door middel van ophangrubbers aan de onderzijde van de auto bevestigd. Bij vervanging van de uitlaat is het noodzakelijk ook deze onderdelen te vervangen. Doordat het systeem aan slijtage onderhevig is, zijn de diverse onderdelen afzonderlijk te vervangen. De samenstelling is afhankelijk van het type motor, de cilinderinhoud en het model van de carrosserie.

De maatvoering van een uitlaatsysteem is uiterst belangrijk. Het zit namelijk rechtstreeks verbonden aan de steeds bewegende motor. Het flexibele ophangsysteem vangt die trillingen op. De juiste montage bepaalt voor een groot deel de levensduur van de uitlaat. Te grote spanningen op één punt leiden tot metaalmoeheid en daardoor ontstaat breuk- en scheurvorming. Bij de montage let een specialist extra nauwkeurig op de afstand tussen de bodem en uitlaat. Montage te dicht onder de bodem geeft beschadigingen en zorgt voor trilling. Een te ruime montage kan tot schade leiden bij bijvoorbeeld verkeersdrempels.


Katalysator
Toenemende vervuiling door uitlaatgassen wordt verminderd door wetgeving over het gebruik van katalysatoren. De katalysator zet door een chemische reactie gevaarlijke gassen om in onschadelijke gassen. Om dit proces optimaal te laten verlopen zijn temperatuur en samenstelling van de gassen van groot belang.

De kostbare metalen (platinum, radium, palladium) in het systeem vormen de katalysatoren die de schadelijke uitlaatgassen omzetten in onschadelijke gassen en stikstof. Katalysatoren staan bloot aan extreme thermische en mechanische invloeden. Het functioneren van de katalysator wordt ernstig belemmerd als de bestuurder geen loodvrije benzine tankt (Euroloodvrij).

Naast de eerder genoemde motortrillingen zorgen temperatuurverschillen, condens, regen, sneeuw en ‘s winters pekel constant dat de uitlaat veel krijgt te verduren. Broekhuizen Banden Techniek levert uitsluitend kwaliteits uitlaten van het merk BOSAL. Deze sluiten perfect aan op de auto waar ze voor gemaakt zijn, hebben een lange levensduur en er wordt 2 jaar fabrieksgarantie op gegeven. Het is zaak de conditie van de uitlaat goed in de gaten te houden. Een bandenwissel of voertuigcheck is een goed moment om dit te  doen.